perjantai 5. syyskuuta 2014

Kennel päivät 29.8-31.8

Lähtö perjantai aamusella kohti Kuralan kartanoa Yläneelle. Aloiteltiin Tuulia Liuhdon opastuksessa agilitya.
Pingun kanssa ensin ja tehtiin ihan perus juttuja sylikäännöstä ja poispäin käännösisä siivekkeen kera.
Itselleni muistutus, namin ei tarvitse olla kiinni nenässä kokoaikaa ja että Pingu tulee pitkälle jalan mukana. Sitten tätä jahtaamista, Tuulia piti kiinni Pingusta ja mä pingoin pois päin tiputin lelun ja muutaman kerran oli varsin vaikeaa ottaa lelua mukaan ja tulla mun luokse. Lelu kun jäi palattiin hakemaan. Toisenlainen reeni oli että Pingusta pidettiin kiinni ja menin eteenpäin heitin lelun oikealle tai vasemmalle ja kutsuin, Pingun piti tulla mun ohjaavan käden kautta ja siitä palkalle. Toimi muuten mutta palkka oli ei ollut kovin näkyvä niin siinä Pingu hieman pyöri. Rataa tehtiin toisessa setissä ja on sillä jo vauhtia riittämiin. Saanpa opetella omat askel kuviot Pingunkin kanssa =)

Lumi sitten juoksuisena sai tehdä loppupäässä ja ongelmaksi tulikin sitten tuo välistäveto =( kun en ymmärrä niin en, jos esteiden väli on pieni niin onnistun mutta kun esteiden väli on reilu 2m niin ei, askellan sen jotenkin niin hullusti että olenkin sitten jo menossa ihan väärään suuntaa...tätä saan todella kuivaharjoitella ja ajatuksella että jospa olisinkin 5 estettä peräkkäin =O

Ennen kaikkea hauskaa oli, Lumi kiisi lujaa ja aina kun tuli kiire rimat pakkaa tippuilemaan. Oli kyllä hienoa nähdä kun toiset aksailivat Lumin kanssa kun pidettiin tietysti kisan leirikisat ja vaihdettiin koiruuksia. Lumi osaa jo hyvin ja toivottavasti itsekkin nyt jo tajuaisin lajin hienouden päästäkseni eteenpäin.

Wuki pääsi aksailemaan Janikan kanssa ja vauhtia kyllä, vielä saa kyllä opetella Wuki esteiden hakua, leijailee esteen päällä, hauskan näköistä. Hypyt on korkeita ja varaa jää hyvin. Wukin kanssa tehtiin vinokepeillä tarjoamista ja niin kaun menee hyvin kunnes oikaistaan keppejä ja täytyisiä käyttää tehokkaammin kroppaansa. Lisää reeniä niin eiköhän se siittä. Kuoriutuu oiva aksa koira =)

Launataina olikin sitten tokoilua, Janikan koilutuksessa öö kotiin jäi kukkapurkit, suunnitelma mitäs teen tyttöjen kanssa. Lumin kanssa ruutua, läpi juoksua siten että palkka on ruudun takana saadaan taas vautia. Yksi pysäytys ruutuun kävly kohti ja seuruu. Hyvä ja vielä yksi läpi juoksu. Janika vei palkan ruudun taa ja lähetin Lumin ruutuun ennen kuin oli Janika päässyt kovin pitkälle...Lumi väisti teki pienen kaarroksen mutta oikaisi ennen ruutua. On se kasvattajan auktoriteetti huisi. =)

Luoksetuloa suoraan ilman pysäytyksiä parani kun oli jotenkin rauhallinen tuossa jossain välissä. Muutama sivulle tulo ja sueruu, parempaa jälleen ja noutokapulan nostoa ja kiinnipitoa. Välillä saa muistuttaa ettei sitä pureskella.

Pingun kanssa olisi tarkoitus päästä eteenpäin. Jääviä maahan menoa ja istumista. Istuminen on jo hyvällä mallilla mutta ohohops maahan meno ei. Opeta ennen kuin vaadit...tärkeä muistutus itselle, nooh tästä on hyvä jatkaa, toisessa setissä luokse tuloa ja leikkimistä. Pingusta pidettiin kiinni ja itse juoksi pois riekuin lelulla ja jalkojen välistä palkka kun on parin metrin päässä. Leikkimistä niin että Pingu valjaissa pitkällä liinalla ja riukun nenän edessä lelun kanssa. Huh hikihän mulle tuli mutta Pingu sai aina leluun tulla kiinni kun oikein riehui, sai voittaa välillä avustajan kanssa kun vetivät ja lopuksi sai juosta lelun kanssa autolle. Jos Pingu irroitti lelusta "varastin" sen ja riekuin, välillä tietysti sai pitää lelua suussaan ja kehuin ja silittelin.

Wuki oli vähän kuutamolla kun Lumilla oli täppipäivät..kuitenkin sitten tekivät seuraamista ja luoksetuloa, hyppyä ja jääviä. Liikkestä maahan meno ja seisominen alkaa oleen jo parempia. Se äänen sävy on aikast iso juttu kuitenkin.

Sunnuntaina sitte jälkeä Piia Pursiaisen koulutuksessa, paljon hyvää tietoa ja raapustanut niitä paperille jälkeen päin kun en tajunnut paperille heti kirjoitella.
Tärkeää on osata tasapainoittaa jäljestys ja keppi motivaatio. Lumihan tuo kepit jos vain jäljellä pysyy, jäljestäminen on viimeaikoina ollut vähän sinnepäin, mikä ahaa elämys kuka jäljen tekee onko sillä ehkä merkitstä, jäljen vanhenemis aika, kuinka paljon itse vaikutan siellä liinan päässä toisin sanoen luotanko koiraan yritänkö ohjata.

Lumille tehtiin metsään alokasluokan jälki, annettiin vanheta n. tunti, huh miten jänskätti lähteä. Janaahan Lumille ei olla tehty kuin muutama. Joten nyt aloitan niin että lähetän suoraan jäljelle ja kasvatan pikku hiljaa etäisyyttä, näin oppii hakemaan suoraan jäljen. Astuttiin reilun ojan yli metsän puolelle ja hetimmiten huomasin Lumin kyselevän että mitä tää on..nooh lähetin 1m päästä aloitus kohtaan jonka kuulin tallaajalta missä suurin piirtin olis. Oho sinnehän Lumi lähti innokkaasti jäljelle, ei montaa kymmentämetriä oltu menty kun oli suuri suopursu alue haisi todella voimakkaalle mutta eipä se Lumia haitannut =) kulmasta ei ollut tietoa..voou oja jonka pohjalla vettä yli mentiin ja yritin itse pysyä perässä.
Ensimmäisen kerran ajattelen joo ei olla jäljellä sinne jäi keppi...toinen oja jonka saan hyppiä..tai no yrittää hypätä yli Lumi tulee katsomaan minne jäin, nooh annan käskyn jälki ja taas mennään, olikohan kulma tiedä sitä mennään kolmannen ojan vierttä ja Waaau tuo kepin mulle ihan super koira. Siinä palkatessa ajattelen ei hitsi en voi ajatella itse suuntia koska en voi tietää missä se on!!!

Jatketaan hyvää vauhtia kunnes tulee SUURI oja ööö mitäs mitäs, jos olisin yksin ollut olisin varmasti vain lopettanut ja mennyt autolle, onneksi oli Piia ja ohjeisti, vaikea kohta Lumille kun ei ole vielä niin paljoa kokemusta, löysi kyllä kohdan mistä Heli oli mennyt ja kävi Helinkin luona haistelemassa mutta ylitys kohta oli haasteellinen. Autoin Lumin yli menemällä ensin itse ja taas annoin kehotuksen jälki, huomata sai jo pientä väsymistäkin Lumista ja alkoi pyöriä loppu pätkällä, näin itse jo autot ja tiesin että toinen keppi olisi lähellä, joko iski uupumus tai loppui usko Lumilta muttei löytänyt viimeistä keppiä. Palkkasin kuitenkin autolla Lumin olis se niin hieno jälki, maasto ei todellakaan ollut helppo.Reeni kertojakaan ei kauheasti Lumilla ole. Vaikka viimeinen keppi jäi on ajatuksena että täytyy olla tarkempi ja sieltä tullaan vain pois sen kummempia tekemättä, sueraavalla kerralla enemmän yritystä.

Janan reenausta aloitellaan sitten jossain vaiheessa, nyt on kyllä motivaatiota mennä jäljelle kun on saanut uusia ajatuksia miten tehdä.

Wukille tehtiin pelto jälki ja voi hyvä päiväää!! Kyllä saan peilin tuijottaa tovin jos toisenkin. Nooh vaikuttaa ehkä tuo juoksuinen tyttelikin Wukin nenään mutta haisteli sitten jotain muutakin pellolla ja nosti jalkaa, erittäin oleellista se oma olemus ja liinasta vetäminen,,hmmm sanallisesti voin kommentoida jos nostaa jalkaa, jos vaikka kaadun jäljellä ja nykäisen liinaa on Wukille iskostunut että  tekee väärin. Eipä ole tullut mieleen ennen. Wukin motivaatiota saa nostaa ja tehdä haasteellisempia jälkiä. Wukilla on aloitettu pellolla/nurmella jäljestys ja muutaman kerran käyty metsässä. Metsässä jatketaan ja pohdin tätä omaa olemistani liinanpäässä.

Pingulle ihka ensimmäinen jälki =) pellolle ruutu josta lähti vana, aikast taitava kun hoksasi sen hyvinkin nopeasti, jatketaan vanan tekoa ja lähetän jäljelle niiin että "törmää" heti namiin. Pelolla tehdään nyt niin pitkään että on kulmat, matka ja motivaatio kunnossa, sitten siirrytään metsään. Keppi treeni tehdään erikseen ja lisätään sitten jäljelle.

Oli super kivat kennel päivät ja paljon opin lisää uusia asioita, ensi vuotta jälleen odotellessa =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti